nedjelja, 23. kolovoza 2015.

Basss – osnove ribolova

Basss – osnove ribolova

Veliki pastrvski grgeč često djeluje kao neuhvatljiva riba. Gledate ga kako polako pliva, stoji pod kakvom granom ili panjem, ponekad jurne i nešto proguta, ali - ne grize. Mali se zalete kada lovimo naše obične grgeče, štuke ili smuđeve, no veliki je pastrvaš nedvojbeno ribolovni svijet za sebe. U većini slučajeva on lovi plijen pomoću vida, a zbog položaja očiju na gornjem dijelu glave koncentriran je na događanja na površini. Želite li ga uloviti izbjegavajte nagle pokrete, pazite da vam sunce nije za leđima, a sjena na vodi. Krećite se polako i što tiše. Pažljivo gledajte vodu, razmišljajte i nikad ne bacajte varalicu bez veze. Jedan pogrešan pokret ili ubačaj varalice može upropastiti "bass" priliku života.

Za početak evo nekoliko prijedloga koji će unaprijediti vaš ribolov.

Malim vablerom oko zapreka

U rano proljeće najveće pastrvske grgeče tražite uz obalu i po plićacima do metar dubine. Na tim se mjestima voda najbrže zagrijava što osim zimogroznih Amerikanaca privlači i njihov prirodni plijen. To su većinom sitne ribe pa je i najbolji mamac za ovo razdoblje mali plivajući plitkoronac dužine od pet do sedam centimetara. Provjereni favorit je Shad Rap, no možete uporijebiti i neki drugi vobler sličnih osobina. Ključ uspjeha je u načinu potezanja.
Vobler vucite što je moguće sporije bez naglih zastajkivanja, cimanja i promjena smjera jer se tako ponaša i prirodni plijen grgeča. Upotrijebite što je moguće finiji pribor i tanku upredenicu nosivosti od dva do tri kilograma. Dovoljno je jaka i za najkrupnije primjerke koji vam se mogu naći na udici, dok minimalna istezljivost jamči sigurnu kontru.

Mini Slugom niz vjetar

U danima kada vjetar neumorno mreška površinu vode ribolov manjim neotežanim mamcima od meke plastike može djelovati kao čisto gubljenje vremena. Pastrvski grgeči se ne vide na površini, a lagane je silikonce gotovo nemoguće precizno bacati. Ako ih slučajno uspijete dobaciti na željeno mjesto vodom putuju na neprirodan način tako da ih lukavi grgeči ne žele ni pogledati.
Ne očajavajte. Ako dobro poznajete vodu na kojoj lovite i mjesta gdje se zadržavaju grgeči vjetar se može iskoristiti za jednu neobičnu, ali iznenađujuće uspješnu tehniku lova. Pribor koji vam je za to potreban čine osjetljiviji štap brže akcije, upredenica nosivosti dva kilograma i mini Slug go dug pet centimetara bez dodatnog opterećenja. Potražite dobro mjesto s bočnim vjetrom i pustite ga da napravi trbuh na uzici. Vjetar tako nosi mamac površinom vode smjerom i brzinom jednakim ostalim predmetima na površini, a oprezan grgeč napast će ga s manje opreza nego za mirna vremena. Pazite da uzica uvijek bude dovoljno napeta kako bi mogli pravodobno i dovoljno snažno kontrirati.

Pulsirajući silikonac na lopoču

Dok puše, veliki grgeči obično potraže sigurnost i mir širokih polja lopoče. Kad vjetar stane često se događa na otvorenoj vodi nema ni jedne ribe, a klasično povlačenje varalica uz rub vodenog gustiša ne daje željene rezultate. Ipak, postoji način kako im i tada možete doskočiti. Budite iznimno mirni, sjednite uz obalu i promatrajte površinu pod lopočem.
Kada ugledate lagano mreškanje između lopoča, uočili ste cilj. Laganim priborom bacite Sluga ravno na lopoč i povucite ga tako da trećina mamca bude u vodi, a ostatak lagano priljepljen za list. Vrhom štapa podrhtavajte silikoncem zajedno s lopočem na kojem leži.
Iznenadit ćete se koliko je to zanimljivo grgečima koji se nalaze u blizini. Vibracije će ih prije ili kasnije privući i potaknuti na griz. Odgovoriti treba pravodobnom snažnom kontrom, a ribu vući bez ikakva popuštanja kako se ne bi zaplela u stabljike lopoča.

Popperom u vodeno bilje

U ljetnim mjesecima kada lopoči prekriju površinu vode, teško je naći mjesto gdje možete nesmetano povlačiti gumicu ili vobler. U malobrojnim preostalim otvorima idealan mamac je popper. Riječ je o američkom tipu varalice napravljenoj posebno za površinski lov pastrvskih grgeča koja za razliku od voblera ne uranja već samo izazovno brčka po površini. Trebate ga precizno zabaciti u rupu među lopočima, pustiti nekoliko sekundi na miru i tada zatresti vrhom štapa. naizmjenične kratke poteze i pauze ponavljajte sve dok ne uslijedi griz.
Ne dogodi li se ništa možete biti 90 posto sigurni kako grgeča nema u blizini. Izjuri li pak naš velikousti prijatelj iz lopoča i šljapne po varalici, ne kontrirajte odmah. Tako ćete mu samo izvući popper iz usta.
Ostanite mirni, pričekajte sekundu dvije i tek tada snažno kontrirajte. Za takav ribolov poželjno je da štap bude nešto jači i duži jer ribu treba brzo dignuti i vući po lopočima do obale. Upredenica mora biti nosivosti najmanje per kilograma kako bi mogli prekinuti stabljike lopoča u koje se riba ponekad zaplete.

Ako se voda pregrije

Kako sezona odmiče temperatura vode može doseći i 30 Celzijevih stupnjeva. Unatoč srodstvu sa sunčanicama, grgeči tada traže hladnije kutke svoga vodenog carstva. Najčešće odlaze u dublje slojeve jezera, a na površinu se izlaze samo povremeno u potrazi za hranom. Ako u tim kratkim razdobljima pojačane aktivnosti niste na vodi možete imati ozbiljnih problema. Jedan od najboljih načina kako možete pokrenuti te pasivne grgeče iz dubine su plivajući dubokoronci.
Riječ je o voblerirna s dužim kljunom koji naglo uranjaju, a zatim se polako dižu prema površini.
Tehnika lova je vrlo jednostavna. Bacite preko pozicije na kojoj očekujete ribu, tresite vobler dvije do pet sekundi u mjestu, potegnite ga u dubinu i pustite da sam ispliva na površinu.
Griz će najčešće uslijediti dok se vobler diže ili na samoj površini u trenutku kada krenete potapati. Posebno pazite na kretanje uzice dok se varalica diže, a na svaki najmanji pomak strune snažno kontrirajte.

Ribolov pastrvskog grgeča silikonskim varalicama

Jedna od kategorija varalica za ribolov bassa su silikonci. Izrađeni su od najkvalitetnijih mekanih masa, koriste se uz pomoć raznih "worm" udica i montaža, a namijenjeni su ribolovu u dane kada je bass na dnu, kada nije aktivan ili kada se nalazi na najtežim terenima.

Zahvaljujući posebnim vrstama montaža silikonci se ne kvače često za prepreke, a mogu biti "worm", "slug", "shad", "frog", "craw", "Jizzard" i sličnih oblika. Izvorno su proizvedeni u Sjedinjenim Američkim Državama (Mann's, Riverside), a u Hrvatskoj je danas najbolji izbor iz proizvodnje tvrtke Storm. Neki od najpopularnijih Stormovih modela su Rattle WildEye Split Tail Minnow (silikonski shad realističnog izgleda), WildEye Finesse Minnow (silikonski shad a upečatljivo izvedenim i dominantnim ribljim okom), Rattle Ribbon Tail Worm (silikonac u obliku gujavice s repićem), Rattle Thunder Worm (silikonac u obliku obične gujavice), Rattle Lightnin Worm (u obliku dugačke gujavice), Rattle Hot Craw Tube (šuplji umjetni mamac u obliku raka, iznimno vjernog, realističnog izgleda, namijenjen montaži na Football Jig olovne glave), te Rattle Tube, šuplji silikonac u obliku ovalno zatvorenog uskog cilindra, koji odozada ima "skirt'', suknjicu. Ipak, najpoznati, a samim time i najkorišteniji silikonski mamci su Lunker City Slug - Go koji je imitacija puža balavca i trpi dosta montaža, ali najbolji je za lov na površini, te Flying Lure spljoštenog izgleda sa resicama, najbolji mamac za podbacivanje pod granje.


Montaže ili "rigovi" za silikonce


Postoji više načina sistemskih montaža silikonskih varalica na "worm" udice koje su nazvane GRIP HEAD RIG, SOFT STICK RIG, WACKY RIG, SWIMMING WORM RIG, KAROLINA RIG, TEXAS RIG.
 To su neotežani plivajući i sporotonući sistemi, te tonući i brzotonući sistemi što se postiže dodavanjem otežanja. Prvobitno smišljene kao montaže za ribolov sumnjičavog oštrookog bassa, a tek tada za druge ribe, namijenjene su uglavnom sporijoj prezentaciji varalica realističnog izgleda koje po izgledu, boji, mekoći i mirisu neće ribi djelovati sumnjivo čak ni ako beživotno leže na dnu. Treba spomenuti da većina ovih montaža ima pun učinak ako su vezane direktno za prozirni najlon, a tek onda (u sklopu pojedinih načina) za jako tanku upredenicu. Silikonske imitacije koje se koriste za "worm" montaže napravljene su od najfinijeg (drhtavog i pulsirajućeg) silikona, s raznim elementima koje usporavaju tonjenje, a dosta njih imaju i bolje plovne sposobnosti od uobičajenih oblika shadova ili grubtaila. Međutim, nekada se na vodi pokaže potreba za brže plasiranje mamca u dubinu. Teže otežanje doprinosi bržem dolasku na dno gdje varalicu očekuje aktivna grabežljiva riba, lakše otežanje doprinosi dovođenju varalice na dno gdje se nalazi neodlučna grabežljiva riba u bržem režimu od superspore "Soft Stick" montaže, a opet sporije od "Head Grip" montaže.

Prilikom otežavanja tih mamaca, treba znati gramažu otežanja (od 1 gram pa na više) i upoznati dubinu vode na kojoj se lovi. Za pun kapacitet montaže na stajačoj vodi u praksi se računa da se na montažu stavlja 1 gram otežanja po jednom metru dubine. Dakle, na stajačoj vodi dubine 3 metra idealno je montažu otežati otežanjem od 3 grama. Na sporotekućim vodama vrijednost otežanja se skoro duplo računa - na 3 metra dubine ide otežanje od 4 do 6 grama. Na brzim tekućim vodama ove vrijednosti se mijenjaju ovisno o jačini vodenog toka.


Montaža "worm" udice
Pravilno izvođenje montaža "worm" udice na silikonski mamac počinje provlačenjem udice kroz meko tijelo mamca, nakon određenih provjera i priprema.


Kod silikonaca koji se montiraju proba-danjem mjesta kroz koje treba biti provučen luk udice ili su vidljivo označena ili nam na mjesto provlačenja ukazuje zadebljanje tijela, utor ili kanal za sakrivanje udice, s time što se treba obratiti pažnja na veličinu "worm" udice koju za opremanje te varalice preporučuje proizvođač
U prste lijeve ruke (ukoliko se radi o dešnjaku) treba uhvatiti silikonsku varalicu tako da prema ribiču bude okrenut "šav" varalice koji predstavlja njen centar. Zatim treba utvrditi mjesto gdje treba proći vrh udice kroz tijelo i pri tome paziti da tijelo varalice neće biti neprirodno savijeno (osim montaža gdje je to uvjet).
Ubadanje treba započeti od vrha varalice (glave) prema repu, u dužini oko pola centimetra, kada treba vrhom udice izaći van iz tijela varalice s donje strane, zakrenuti udicu za 180 stupnjeva i vrhom udice ući u tijelo silikonca s donje strane po sredini varalice.
Nakon što je udica prošla i izašla kroz tijelo silikonca, treba ga pravilno rasporediti na vratu udice tako da tijelo nije nigdje neprirodno savijeno. Pravilno sprovedena "worm" udica viri alkom za kvačenje iz tijela, ulazi po sredini tijela silikonca uzdužno oko 0,5 cm (mjesto gdje se nalazi "koljeno" udice), te je jednim dijelom vrata van varalice do mjesta gdje luk udice prolazi kroz tijelo silikonca. Vrh udice se mora nalaziti s gornje strane.
Ukoliko ribi treba prezentirati varalicu kroz brojne prepreke, pribjegavamo "weed-Iess" montaži na način da blago nategnemo tijelo silikonca prema alki za kvačenje, dok prstom druge ruke usmjerimo vrh udice ukoso u silikonsko tijelo i pustimo varalicu. Tim postupkom će se silikonsko tijelo pri zatezanju u prvobitni, nerastegnuti oblik, samo nabiti na vrh udice i sakriti ga u svom tijelu.

GRIP HEAD RIG

Grip Head Rig znači opremanje silikonca jig glavom s udicom kao otežanjem koje je potrebno sprovesti kroz tijelo mamca radi bržeg tonjenja varalice. Ova montaža se osim grubtail i shad silikonaca primjenjuje i na silikonskim varalicama namijenjenim opremanjem "worm" udicama, kao npr. Slug - Go, ali uglavnom za silikonske imitacije rakova, glisti ili drugih bića što pužu po samom dnu ...

U Grip Head Rig možemo svrstati i (gotovo) nezakvačive jigove, s zaštitnim snopom grafitnih niti preko vrha udice, opremljenim i gustom silikonskom suknjicom ili jelenjom dlakom, koji su namijenjeni bacanju u granje ili neki drugi težak teren. Blue Fox je ranije pravio ovakve varalice pod imenima Weed Sneek, Big Bass Willow Flip (s rotirajućim krilcem na luku udice), Flippin Fool (s jelenjom dlakom), ali mogu se lako naprave i u kućnoj radinosti.


SOFT STICK RIG

Soft Stick Rig je montaža koja se primjenjuje uz pomoć "worm" udice koja se kroz mamac provlači probijanjem tijela vrhom udice na "nosu", zakretanjem udice i ponovnim probijanjem tijela mamca, uz eventualno sakrivanje vrha udice u tijelu. Primjenjuje se bez ikakvog otežanja, najbolje direktnim vezanjem najlona za alku udice, bez upotreba kopči. S njom se lovi na plićim stajaćim vodama s obale i iz čamca jako sporim prezentiranjem na površini, pod samom površinom i laganim puštanjem do dna, pa do jako sporog (milimetarskog) kretanja po dnu, kretanjem preko trave, granja i lopoča ili spuštanjem uz prepreke. Važno je da varalica u sebi ili na sebi (premazivanjem atraktantom) sadrži mirisnu komponentu.
Ukoliko se želi postići još bolji "weedtess" efekt i lakše uzimanje varalice od strane oprezne ribe u bistroj vodi, "worm" udica se zavuče još dublje u tijelo s prednje strane, tako da je alka za kvačenje udice sakrivena u tijelu silikonca.



WACKY RIG

Ova montaža se primjenjuje uz pomoć "worm" udice, bez ikakvog otežanja, najbolje direktnim vezanjem najlona za alku udice, bez upotreba kopči. Prilikom provlačenja udice kroz mamac treba pronaći mjesto težišta mamca. Tko u tome nije vičan, neka stavi silikonac preko prsta. Mjesto na kojem je mamac savijen, a krajevi se spuštaju pod istim kutem, je mjesto težišta varalice. Kroz težište se provlači "worm" udica samo svojim lukom, na jednom ili na dva mjesta u težištu (probijanjem na dva mjesta varalica ima krući rad). Ako je montaža pravilno izvedena, krajevi varalice moraju slobodno visiti pod istim kutem. Ti krajevi će po prezentaciji u vodi izazovno lelujati pri tonjenju ili sporom i bržem povlačenju (slično kretanju pijavice). S njom se lovi na plićim stajaćim vodama na isti način kao i naprijed opisanim Soft Stick Rigom.



SWIMMING WORM RIG

Potpuno površinska montaža koja se primjenjuje uz pomoć "worm" udice, također bez ikakvog otežanja i najbolje direktnim vezivanjem najlona za alku udice. Prilikom provlačenja udice kroz mamac treba na mamcu zapamtiti mjesto iza mjesta gdje bi inače prošao luk udice u Soft Stick Rig montaži i tamo izvršiti provlačenje. Ako je montaža pravilno izvedena, varalica po provlačenju udice izgleda kao da je pretjerano s provlačenjem udice - neprirodno je savijena zbog "gužvanja" tijela na kraću udicu. Savinuto mjesto je osnova ove montaže, jer dio mamca kroz koji je provučena udica je više gurnut pod površinu, a puno duži ostatak mamca slobodno stoji na površini. Taj veći dio mamca i zakrivljenje održava konstantno mamac na samoj površini, a koji će po prezentaciji u vodi izazovno lelujati pri sporom i bržem povlačenju (slično kretanju pijavice), u trzajima, ravnomjerno ili mijenjanjem brzine okretaja ručice varaličarske role. S njom se lovi na plićim stajaćim vodama, a također je važno da varalica u sebi ili na sebi (premazivanjem atraktantom) sadrži mirisnu komponentu.



CAROLINA RIG

Ovo predstavlja otežanu montažu koja se primjenjuje uz pomoć "worm" udice koja se kroz mamac provlači probijanjem tijela mamca na "nosu", zakretanjem udice i ponovnim probijanjem tijela mamca, uz eventualno sakrivanje vrha udice u tijelu kao i kod Soft Stick Riga, ali s dodavanjem otežanja na ribolovnoj niti na određenoj udaljenosti od udice. Priprema za prezentaciju mamca može se raditi direktnim vezivanjem najlona za alku udice, bez upotreba kopči za spajanje, ili spajanjem dijela najlonskog predveza za vrtilicu. Vrtilica ne služi samo za spajanje podveza od prozirnog najlona s upredenicom, već i kao stoper za olovno otežanje. Različite udaljenosti otežanja od udice i mamca uvjetuju kompletan rad varalice i primjenjivost na raznim terenima. Kada riba rado prima mamac, predvez se može smanjiti i na nekoliko centimetara, a ukoliko riba slabo prima mamac, udaljenost od otežanja do varalice može biti čak i do metra dužine.
Carolina Rig se može izvesti na tri načina, za čiju realizaciju treba pripremiti vrtilice, sječena i prohodna olova posebnog "bullet" oblika (oblika zrna streljiva) ili nekog drugog duguljastog, klinastog ili čak okruglog oblika, pokoju perlicu i eventualno konac za pravljenje končanih stopera.

Polufiksni načini montaže




Najjednostavniji je polufiksni način Carolina Riga koji donosi i određeni rizik što se tiče sigurnosti čitave montaže ukoliko je napadne riba. Ne treba ni pristupati ovom načinu montaže ukoliko nemate u priboru sitno fino mekano olovo za ribolov bijele ribe u kuglicama ili štapićima, s prorezom za najlon. Svaka nepreciznost u izradi ovih olova izražava se presijecanjem ili oštećenjem i kidanjem ribolovne niti. Na potrebnoj udaljenosti od udice se na osnovnoj ribolovnoj niti stavi neznatno olovno otežanje od 1 grama naviše. Dobra strana ovog načina je da ne treba koristiti vrtilicu (s čime kompletni sistem ima tri čvora, dva na vrtilici i čvor na udici), kojima se znatno oslabi nosivost montaže i što se pomicanjem olovnog otežanja smanjuje ili povećava udaljenost otežanja od mamca bez prevezivanja i gubljenja vremena zbog toga.

Drugi, kvalitetniji polufiksni način jest postavljanje končanog stopera između otežanja i udice s mamcem na osnovnoj ribolovnoj niti (u ovom slučaju najbolji je najlon) nakon što je na nju navučeno prohodno olovo izduženog oblika. Najbolje je otežanje tipa "bullet" zbog svog konusno zašiljenog vrha, a koje se postavlja okrenuto vrhom prema vrhu štapa, a donjim udubljenim dijelom prema perlici koja se stavlja kao zaštita stopera, čime se postiže zvučni, zveckajući efekat. U spuštanju prema udici olovni uteg zadržava upravo stoper. Način nema kritičnih točaka jer ima samo čvor na udici, a pomicanje vezanog stopera smanjuje ili povećava udaljenost otežanja od mamca bez prevezivanja i gubljenja vremena.

Fiksni način

Ovaj način montaže Carolina Riga se ostvaruje vezanjem vrtilice koja vrši funkciju stopera zaustavljajući otežanje na putu prema udici. Preporučljivo je između otežanja i čvora na vrtilici postaviti plastičnu perlicu koja će štititi čvor od udaraca otežanja. Način ima kritičnih točaka baš zbog vrtilice, zbog koje kompletan sistem ima tri čvora kojima se znatno oslabi nosivost montaže i pospješuje zapinjanje za prepreke. Pomicanje olovnog otežanja radi smanjenja ili povećanja udaljenosti otežanja od mamca traži potpuno razvezivanje sistema, zamjenu ili rezanje podveza, prevezivanje udice sa silikonskim mamcem i znatno gubljenje vremena u situacijama kada to baš i nije poželjno. Ali, ima i dobru stranu - može se koristiti s upredenicom kao osnovnom ribolovnom niti.



S Carolinom se lovi na plićim i uglavnom dubljim stajaćim, pa i tekućim vodama s obale i iz čamca s prezentacijom od površine do dna u propadanju, kao i kretanjem po dnu, kao i kretanjem preko trave, granja i lopoča, ili spuštanjem uz prepreke - u uvjetima i ponašanju ribe koje pokazuje da i nije baš aktivna taj dan. Važno je da varalica sadrži mirisnu komponentu.[/*:m:1oisxsyv]


TEXAS RIG

To je u biti kombinacija Grip Head Riga, Soft Stick Riga i Carolina Riga. Silikonska varalica ima otežanje (obično "bullet" tipa) kao kod Grip Head Riga, ali ono nije fiksno, a uz pomoć Soft Stick Riga (temeljenog na sakrivanju vrha udice, čvora i alkice u tijelu) smanjuje se zakvačivost za prepreke. Povezanost s Carolinom je u prohodnom otežanju, ali koje ne zapinje prilikom provlačenja kroz prepreke. Ono što čini posebnim Texas Rig je otežanje prohodnog tipa na osnovnoj ribolovnoj niti po kojoj se slobodno kreće, bez raznih stopera i vrtilica. S Texas Rigom se lovi na plićim i dubljim stajaćim, pa i tekućim vodama, s obale i iz čamca prezentacijom od površini do dna u propadanju, kao i kretanjem po dnu, kretanjem kroz i preko najgušće trave, granja i lopoča, ili spuštanjem uz prepreke. Mirisna komponenta je dobrodošla.


Vođenje silikonaca

Neotežane i otežane silikonske varalice montirane na udicu "worm" tipa mogu se voditi na sljedeće načine:

Ravnomjerno pravolinijski - sporo ili brže, jednakom brzinom namatanja od mjesta ubačaja u vodu do obale ili čamca, bez spuštanja mamca do dna ili pravljenja pauza. Varalica pruža intenzivnu i ravnomjernu vibraciju.

 Countdown - po zabačaju na isto mjesto s dubljom vodom više puta, pušta se varalica da mirno tone, pri čemu se njeno propadanje do dna (kada varalica također stvara izazovne vibracije) prati odbrojavanjem. Ne odvraća se pozornost s mjesta uranjanja zategnute ribolovne niti u vodu ni u jednom trenutku, jer se možda napad podozrive ribe na varalicu pri ovakvom načinu vođenja neće ni osjetiti kao udarac.

Neravnomjernim trzajima prema gore ili lijevo - desno pri ravnomjernom pravolinijskom vođenju - na ovaj način izazivamo neravnomjeran rad varalice svakih nekoliko sekundi, opuštanjem i prestankom i ponovnim pokretanjem, što može u većini slučajeva izazvati ribu na napad. Pri ovakvom načinu vođenja, varalica će propadati u dublje slojeve vode i trzajem se podizati u viši sloj i pretraživati naizmjence oba sloja.


Jig prezentacija - može se vršiti trzajima vrha štapa uvis i vraćanjem u početni položaj za koje vrijeme varaličar treba rolom namotati višak niti, sa i bez prestanka namotavanja ribolovne zategnute niti, mijenjanjem brzine vođenja sa sporog na brže pri čemu varalica koja je otežana jig glavom ili nekim drugim otežanjem vrši periodična dodirivanja dna, a neotežana silikonska varalica treperi uz dno, naglo se uzdiže i sporo spušta prema dnu.

Valovita prezentacija - vrši se u svim slojevima pa i na dnu stajaćih voda, dižući i spuštajući štap (ili vodoravno lijevo - desno) pri namotavanju ili mijenjanjem brzine namotavanja ribolovne niti, sa ili bez pauza. Pri ovakvom vođenju silikonska varalica uslijed svog, pa i minimalnog otežanja radi "valovito", gore - dolje ili lijevo - desno.

Prezentacija "mrtav - živ" - primjenjiva je na stajaćim vodama, a temelji se na potpunom spuštanju silikonske varalice na dno, gdje se ostavlja u stanju mirovanja da leži kao mrtva ribica ili gujavica dovoljno dugo da se riba u blizini zainteresira za takav lak plijen. Naglim ili blažim trzajem zgloba ruke varalica poskoči tj. "oživi", prijeđe malu udaljenost uz dno, a zatim opet "umre". Ovo ponašanje varalice je primamljivije bassu ukoliko se prije pada vrhom štapa izvede i mala "pirueta".

Sporo povlačenje po dnu - način koji se primjenjuje u varaličarenju silikonskim imitacijama glista, rakova itd. montiranih na "worm" udice sa i bez otežanja (kao npr. u Texas i Carolina montaži), ili montiranih na jig glave (Grip Head Rig). Primjenjiv je i na stajaćim i sporotekućim vodama. Tehnika je izuzetno spora, sastoji se u spuštanju mamca na dno i u laganom povlačenju po samom dnu, uz pauze i lagano podrhtavanje vrhom štapa. Disciplina za izuzetno strpljive varaličare, ali ujedno i najlovnija tehnika.


Tehnika navođenjem i penjanjem na prepreke i propadanjem - način kojim je moguće neotežanu ili lakše opterećen u silikonsku varalicu laganim ili bržim namotavanjem navući na lopoče, grane ili neke druge prepreke koje viri iznad vode tako da donji ili gornji kraj varalice visi i leluja u vodi, pri čemu vrhom štapa nategnutom ribolovnom niti treba raditi vibrirajuće sitne pokrete. Time se postiže drhtanje lista lopoča i dodatna aktivnost varalice koja izazove pozornost ribe ispod lopoča. Ukoliko tada ne dođe do napada ribe, treba lagano povući varalicu s lopoča ili druge prepreke i pustiti da potone okomito.



Također je moguće varalicu navući na granje nad vodom laganim namatanjem, a zatim popuštanjem ribolovne niti navesti varalicu da padne s grane u vodu i okomito tone uz samu granu do dna. U oba slučaja atraktivnost za bassa je velika i njegov napad je gotovo siguran ukoliko se nalazi pod lopočem ili uz granjem. Još jedan od ovih načina je navođenje varalice preko poprečno postavljene potopljene grane da bi se varalica lagano zakvačila. Tada se vrši lagano zatezanje i otpuštanje ribolovne niti, cimanje varalice i grane, da bi se kratkim trzajem varalica naglo oslobodila prepreke i pala u vodu, gdje će je već dobrano iživcirana riba prihvatiti. U ribolovu opreznog bassa prilikom navlačenja neotežane varalice na prepreke to ponekad treba napraviti brzo i precizno, jer propadanje viška najlona ili upredenice kroz rupu u lopoču izaziva sumnjičavost ribe.

Zabačaj na obalu i uvlačenje u vodu - procijenimo li da bi pad varalice na površinu mogao uplašiti ribu, zabačaji se vrše tako da se ona baci na obalu, a zatim se povlačenjem navuče u vodu i počne s aktivnim vođenjem uz samu obalu.

Zabačaj uvis s faktorom iznenađenja - pri zabačaju se koristi efekt iznenađenja tako da se varalica zabaci visoko iznad vode u dijagonali i stopira se stiskom palca lijeve ruke (ako se radi o dešnjaku) tako da se ribolovna nit zategne i uzrokuje nagli prestanak leta varalice kroz zrak i okomiti pad na površinu vode. Pri padu na površinu vode s visine varalice jače pljusnu po površini uz specifičan zvuk, čime izazovu aktivnu ribu na napad, bez obzira u kojem se vodenom sloju ona nalazi. Uglavnom prikladno za ribolov neotežanim silikoncima namontiranih na "worm" udice u ribolovu "na viđeno".

Plasiranje varalice kraj ili pod prepreke i okomito tonjenje - koristi se i kod neotežanih i otežanih montaža i varalica. Pod otežanim varalicama ovdje se smatraju uglavnom varalice tipa Flying Lure i Tube Lure.