nedjelja, 23. kolovoza 2015.

Ušata

Pripada obitelji ljuskavki (Sparidae) a znanstveni joj je naziv Oblada melanura. Naraste do 30 centimetara dužine i do 0,60 kilograma težine. Srednja lovna težina joj iznosi 0,10 kilograma. Mrijesti se u mjesecu lipnju i u prvoj polovici srpnja. Rasprostranjena je po cijelom Jadranu do 70 metara dubine, pogotovo oko brakova te na kamenitom i hridinastom dnu ili neposredno nad njim na dubini od 7 do 30 metara. U rekreacijsko - sportskom ribolovu se najčešće se lovi panulama, štapovima tipa bolonjez ili match , odmetima lagane konstrukcije i plivajućim povrazima iz brodice. Debljina uzica, vrste materijala i veličina udica za lov ušata štapovima i odmetima iste su kao kao i kod panula na lov ušata.


Ušata je prisutna gotovo svuda u Jadranu, u priobalnom moru i oko brakova. Obitava nad kamenitim, šljunkovitim dnima i onima obraslim travom. Voli čisto more pa rijetko zalazi u veće luke. Tijekom svibnja najčešće se zadržava u slojevima između 8 i 25 metara, ali nikad na samom dnu, nego na "pola dna" ili čak na morskoj površini, kamo će brzo isplivati privučena primamom. Zato je ušate najbolje udičariti iz plovila na pozicijama čiju udaljenost od obale određuju morske struje i spomenute dubine. Još je bolje ako se u blizini lovnog područja nalazi dno koje naglo ponire u dubinu od 50 i više metara. Dalje od obale, ušate rado obitavaju samo nad brakovima, posebice ako je njihov vrh kamenit, a padine obrasle visokom travom. Iako je jedna od najbrojnijih i bez konkurencije najpohlepnija riba u našem moru, ušata je relativno rijedak plijen špinera. Love je samo majstori, jer se sjajno služi svojim krupnim očima i bočnim prugama, te bistrom glavom. Ušata je uvijek gladna, vječito u potrazi za hranom, bilo kao grabljivica u lovu na gavune i druge sitne morske organizme.  Ušate u proljeće maksimalno pojačavaju ishranu radi prikupljanja snage za mrijest tijekom lipnja i prve polovice srpnja, pa se s prvom svibanjskom mjesečinom može očekivati uspješan, čak i obilat ulov ušate.
Zato je ušatu varalicom najlakše prevariti pri slaboj vidljivosti, zamućenom moru ili, još lakše, noću. Mrkli bi mrak bio za to najpogodniji da nije izdajničke ardure, svjetlucanja mora koje je najintenzivnije noću bez mjesečine, posebice oko tankih predmeta u moru, poput najlona i udica, te bliže površini, gdje se ušate najviše zadržavaju. Zato se uspjeh u lovu na ušate može očekivati samo noću s mjesečinom. A po mjesečini su i najjači kurenti, što također pridonosi uspješnijem lovu ušata. Ušate je najbolje loviti kad ima valova u pjeni .. mali silikonci , spora prezentacija uz tvičanje.

 Ribolov nije samo lov ribe nego jedno veliko opuštanje i bijeg od svakodnevne nervoze i što ja znam od čega sve ne..., ali ipak smo krenuli da nešto ulovimo?



Lako ćemo ih uloviti par komada, ali prvo treba zadovoljiti nekoliko uvjeta. Najbolje vrijeme za ribolov na ušate je za trajanja vjetrova (južina, maestrala, burina), rano jutro i još bolje predvečer. Teško, vrlo teško ju je uloviti po bonaci. Glavni najlon ne bi trebao prelaziti 0,20mm.       
Za varaličarenje ušate koriste se wobbleri dužina cca. 5cm te razni silikonci. U principu varalice su iste kao i kod špinanja brancina samo treba koristiti manje veličine. Pri tom možete krenuti sa srebrno zelenim imitacijama gavuna i sličnim svjetlijim varalicama (u nekoj literaturi ćete naći podatak da je bijela boja najbolja), a od silikonaca su se dobri pokazali oni sa srebrnim šljokicama i sličnim holografskim elementima. Varalice pri priobalnom špinanju ušate  ce nerijetko napasti  kanjac ili pirka.  Najbolje pozicije za odbacivanje i privlačenje varalica jest vrh lukobrana, gdje se lome morske struje i gdje uvijek ima sitnih riba, a time i grabljivica. No, dobro je špinati  šetnjom duž gatova. Varalice je dobro provući neposredno oko usidrenih plovila, jer ispod njih su veoma cesto neke ribice u zasjedi, posebice oko kormila i propela. Oko krma brodova može se provući varalicu ali ako ciljamo samo ušate u pristaništima onda samo u brazdi broda koji pristaje ili isplovljavaju.
Mjesta na kojima se često lovi dobro je povremeno neko vrijeme napustiti, da se jata ušata ¨odmore¨ i zaborave nestanak jedinki. Treba naime napomenuti da ušate postaju vrlo oprezne i teže primaju ponuđenu
Štap za špinanje dužine do 3 m i lagana špinerska rola sa plitkom špulom su dobar izbor. Cijene opreme mogu biti različite i pri tome treba paziti da pribor bude kvalitetan i čvrst. Iako špinerska oprema izgleda sitna i lagana u odnosu na druge tehnike lova ona mora biti čvrsta jer njom se izvlače i veći primjerci riba, a o njenoj kvaliteti ovisi i daljina izbačaja varalice kojom se lovi.
Najlon za špinanje treba biti što tanji, ali opet ne treba ići ispod nekih dimenzija jer postoji mogućnost hvatanja veće ribe (recimo brancin) pa nije loše taj griz i realizirati i pri tom ne izgubiti ne baš jeftinu varalicu.Za ušatu se koriste debljine do maksimalno  0,20 mm i to se pokazalo kao optimum jačine najlona i daljine izbačaja. S većim debljinama će vam se i daljina zabaca značajno smanjiti jer radi se o varalicama težine par grama. Varalicu vežite direktno na najlon i to stegnutim čvorom ukoliko varalica ima naprijed pomičnu alkicu . Možete koristiti i kopčice za brzo izmjenjivanje, u svakom slučaju na vama je da lovite i nađete svoju najbolju kombinaciju.

Slavni Giorgio Dapiran nazvao ju je Mediteranskom piranjom. Jato ušata u cjelini predstavlja velikog i brzog grabežljivca koji proždire sve što se kreće, pa čak i kukce koji lete uz samu površinu. Najčešće love noću, intenzivno za vrijeme punog mjeseca, no neće preskočiti hranjenje ni po danu. Moglo bi se reći da u nekim krajevima priobalja - pogotovo u lukama gdje se vole zadržavati i loviti u samom viru koji stvaraju propele velikih brodova, ušata ima tzv. "fakultetsku izobrazbu". Na to ukazuje i njeno drugo narodno ime, Očada - obdarene su velikim očima i savršenim vidom pa mogu razlikovati ješku na udici od hrane koja nije vezana ni najtanjim najlonom. Dobro vide i iznad mora pa ih je vrlo teško uloviti ako vas ugledaju kako stojite na obali, trebate biti dobro sakriveni inače od ulova najčešće nema ništa. Ušate žive po cijelom Jadranu, od zatvorenih uvala do najisturenijih plitkih brakova i otoka. Jednako vrijeme provode na pučini, u blizini obale ili braka te u rupama koje im služe kao utočište. Narastu i do 1 kg težine, a takvi primjerci stari su i preko 10 godina.