nedjelja, 23. kolovoza 2015.

Ribolov bolena u jesen i zimi

Ribolov bolena u jesen i zimi


Kasna jesen i početak zime je vrijeme za bolene. U jesen i zimi se sve odvija ispod površine, gdje se odvija pravi show. Kad se voda ohladi, možete zaboraviti loviti bolene "glisiranjem" varalica po površini, ne kažem da nećete na taj način uloviti ribu, ali će primjerci sigurno biti znatno manji od onih koji se nalaze pri dnu riječnog toka i samo čekaju da im naiđe dobar zalogaj. Još jedna velika razlika, u odnosu na ribolov u toplijem dijelu godine, je veličina varalica, naime, u proljeće i ljeto bolene se puno lakše prevari sa sitnijim varalicama iz jednog jednostavnog razloga - tada su uklije sitne. Do jeseni te sitne uklije dosegnu veličinu i od desetak centimetara, pa i varalice koje namjeravamo bacati moraju biti malo veće! Naravno i u ovo doba rade vobleri, silikon i metal, no, kako, kada i koje koristiti, ovisi o mnogo faktora. No osnovno je da moraju proći u sloju vode u kojem se sad boleni hrane. Naime, oni će loviti i u sredini zime, samo će njihova aktivnost biti u onom sloju vode u kojemu su kederi. 




Metalne varalice

Za za ribolov bolena u hladnijim danima koristite kastmastere od 20 do 40 grama, Reći ćete, i što je tu zanimljivo? Pa svi to bacamo i ljeti! Naravno da bacamo. No ono što je bitno je način vođenja, bitno drugačiji od ljetnog. Bacite ga poprijeko na tok, pustite da potone u najdublji dio i zatim, samo u mjestu, bez namatanja, jigajte širokim pokretima štapa. Dok ga dižete - lovi, a dok polako na napetoj špagi pada nizvodno, vučen strujom - lovi još bolje. Na drugom mjestu su pilkeri. Njih bacajte kada su boleni na samom dnu. Pilker bacite što dalje, pustite da potone do dna i tad ga lagano privlačite sa čestim trzajima štapa, tako da varalica često dotakne dno (čisto jiganje, ali sa željezom), lagano diže pijesak na dnu, a to toliko isprovocira balena, da ga kod griza zguta duboko u ždrijelo.

Silikon 

Malo je tako univerzalnih varalica za ribolov bolena, kao što su silikonci, možete ih vući brzo, možete polagano, love u svim slojevima vode i u svim vodama, a ako ih stavite na težu Jig glavu lete daleko i jako su jeftini (osim nekih iznimaka). To je savršena varalica za ribolov bolena, ali je ipak među bolenolovcirna pomalo zapostavljena. Favoriti za ribolov bolena su Orka Shad 9cm, Relax Shark i Miss Shad. Kad odaberete kojeg će te silikonca koristiti, uzmite Jig glavu od 30-50 g. zabacite što dalje i pustite ga do dna, tada sa njim lagano krenite u akciju, tako da nervozno skakuće po dnu i maše repom. Ta prezentacija u dubini je za bolena jednostavno neodoljiva. Ako slučajno prilikom griza ne uspijete dobro kontrirati, ili ga ovaj ne pogodi dobro, prezentaciju treba ponoviti po istom mjestu i onaj isti bolen od prije par minuta opet će napasti varalicu! Navečer, kako vidljivost slabi stavite neku lakšu jig glavu i silikonca prezentirajte ispod same površine, sa što lakšim privlačenjem, jer bolen po mraku radije uzima polako vođene varalice. Jedina mana silikonskim varalicama je to što ih boleni doslovno razderu prilikom griza, a na istu varalicu rijetko kada će te uspjeti izvući više od tri bolena, a da ona ostane za daljnju uporabu, ali to s obzirom na malu cijenu ovih varalica i nije prevelik problem! 




Vobler

Nekako najljepši način ribolova bolena je lov voblerima. Takav ribolov predstavlja neku vrstu igre. Pokušavate voblerom prevariti bolena, a kad lupi, imate osjećaj da će vam izbiti štap iz ruke! Kada birate vobler za bolena, uvijek birajte one koji više sliče ukliji, favoriti su: Rapala SSR 7 cm tonući, Megabass Ito Vision 95, Rapala Husky Yerk 10 cm, Salmo Thril.

Ova četiri navedena voblera prezentirajte na slijedeći način:

SSR 7 bacite nizvodno i puštajte ga da tone, kada mislite da je blizu dna, tada počinite privlačiti sa čestim pauzama, ovo je idealan vobler za provociranje bolena koji se nalaze pri dnu, a sa svojom živahnom akcijom teško da će mu koji bolen odoljeti.


Ito Vision se pokazao odličan u trenucima kada riba jako oprezno prima, a on svojim bljeskom i lelujanjem u vodi neodoljivo podsjeća na ošamućenog kedera. Njega u pravilu zabacujte uzvodno i privlačite ga cimanjem, rijetko koji vobler ima tako dobru akciju dok ga vučete nizvodno, a ono što je kod ovog voblera posebno fascinantno je to što, kad god imate priliku loviti u svitanje, on je varalica bez premca, osim njega ne trebate niti jednu drugu varalicu!


Rapala Husky Yerk je jedan od univerzalnih voblera koji se može kupiti na našem tržištu, njega napadaju sve grabljivice koje plivaju našim vodama, pa tako i bolen. Ovu varalicu također cimajte dok je privlačite, a ima podjednako dobre rezultate i kad ju ravnomjerno vučete. Proizvodi se u raznim bojama, a za ribolov bolena preporučam boju S (silver - srebrna). 
Salmo Thril je varalica napravljena isključivo za ribolov bolena, što ne znači da ne lovi i druge ribe. Daleko se baca i stabilan je i kod vrlo brzih povlačenja. Nekako najbolje rezultate daje kad ga se polako vodi, a on svakih dva metra samo zatitra i nastavi dalje, bez ikakve akcije. Thrila nećete osjetiti na vrhu štapa dok ga vučete, ali grizevi bolena vam neće izostati.




Pribor

Za ribolov bolena treba vam štap akcije 50 g i 2.7 m. Rola koju planirate koristiti neka bude 3000 ili 4000, važno je da na nju stane dovoljno upredenice da biste mogli daleko bacati. Upredenica koju možete koristiti je npr. fireline 0.20, dobro leti i dovoljno je snažna da na velikoj udaljenosti uspijete osloboditi varalicu prilikom zapinjanja. A sa njom možete dovoljno brzo izdrilati bolena, bez toga da ga pretjerano izmorite, ako ga na kraju borbe imate namjeru pustiti, pa svako nepotrebno dugo zamaranje može ove ribe koštati života, a to vam tada nije cilj

I na kraju, jedan mali savjet, u jesen i zimi su česti nagli porasti vodostaja, ali to vam ne treba biti nikakva prepreka, jer jednako se dobro lovi kada je Sava u Jasenovcu bila -50 cm i +650 cm, jer, gdje su kederi, tamo su i boleni (samo nađite kedere!).
                                                                                                              Izvor: Internet