nedjelja, 28. kolovoza 2016.

Posavci na spin ribolovu pastrve na Čabranki

Tekst prema priči M.Miličića: Zoran Grgić
Foto: Marin Miličić

O Čabru i Čabranki

Pisanje i atraktivne fotografije ulova na ribičkom forumu, kao i opisi u časopisima doveli su posavske ribolovce u Čabar, na rječicu Čabranku. Svi opisi o ljepoti ovog kraja, rijeci i ribolovu na njoj nisu pretjerani. Čabranka izvire na samom kraju dubokog i uskog završetka Kupske doline, iz pukotina vrletnih stijena Velikog Obrha (546 m iznad mora). Prije XVI stoljeća kada je nastalo mjesto Čabar, ova se rijeka zvala Osilnički potok. Grad Čabar je nastao u XVI stoljeću (prvo spominjanje je 1550. godine vezano uz Stjepana Frankopana), a poznat postaje u vrijeme Petra Zrinskog, kada je 1651. godine izgrađena u Čabru prva u Hrvatskoj topionica i kovačnica, te također prva u Hrvatskoj tvornica željeza i željeznih predmeta (potkove, čavli…). Petar Zrinski doveo je radnike iz Saske, pa su od tada u ovom kraju prisutna brojna prezimena njemačkog podrijetla. Neki od njih su iz ovih krajeva preselili u Slavoniju, pa ih tako ima iz Gerova i okolnih naselja s njemačkim prezimenima u brodskoj posavini. Područje grada Čabra predstavlja područje bivše općine Čabar koja uključuje 5 većih mjesta bivše općine i to Čabar, Prezid, Tršće, Gerovo i Plešce te ostala manja mjesta i zaseoke. Mjesta kao što je Gerovo, važno odmorište na putu prema Rijeci,  spominju se još od XII stoljeća. Ovaj kraj je vrlo lijepo turističko odredište, tako da ribolovci mogu povesti članove svoje obitelji i tako spojiti ugodno s korisnih, budući da članovi obitelji uglavnom ne mogu izdržati cijelo vrijeme pratiti nas u našem hobiju. Za Čabar kažu da je jedan od najljepših zelenih vrtova Gorskog kotara, budući da gotovo 80% površine općine čine zelene površine, a time je najzeleniji kraj Hrvatske.



Pripreme za ribolov

 Uz rijeku Čabranku do Čabra vodi cesta uz sela: Zamost, Plešce, Mandli i Papeži. Tako se može lako birati lovni revir. Marin, Darko i Branimir su se najviše zadržavali oko Plešca, gdje se Čabranka spušta najniže (325 m nadmorske visine). Dva tjedna prije najavili su se gospodinu Marijanu Klariću, tajniku ŠRU Čabranka iz Čabra. Kum Darko i Branimir će provesti cijeli vikend, a Marin im se pridružio u subotu, kad je bio i najbolji dan za ribolov, odnosno barem je njima bio najuspješniji. Na vodi su nekoliko dana nakon tradicionalne “Zlatne pastrve”, natjecanja koja ove godine 9. puta organizira ŠRU Čabranka. Najulov na tom natjecanju, potočna pastva od 68 cm i 3,8 kg najveći je mamac za natjecatelje, ali i ribiče koji s dnevnom dozvolom od 150 kn rado zabacuju mušice i varalice na ovoj vodi.  Lijeva pritoka Kupe u svom toku duljine od oko 12 km vrlo je atraktivna za ribolov potočne i kalifornijske pastrve, te lipljana. U gornjem toku Čabranke od izvora do centra u Sapatiji lovi se najviše potočna pastrva. Ispod centrale pa do mjesta Plešce lovi se najbolje kalifornijska pastrva , dok se u donjem tijeku ispod Plešca do utoka u Kupu osim pastrve love i lipljani. Dečki sve informacije uz dnevne karte dobivaju kod gospodina Klarića u gostionici Bistro-Klarić u Plešcu.  Kad su čuli njegov "personal best" - lijepu potočaru od 5 kg što prije žele na vodu. Najviše će i loviti u tom reviru Plešca s uglavnom kalifornijskim pastrvama. Čabranka izvire u Sloveniji i prirodna je granica između Hrvatske i Slovenije, pa ribolovci smiju ući u rječicu, ali ne i pristupiti na drugu stranu.


Pripreme i uspješan ribolov

            Dečki svoja varaličarska iskustva vuku iz ribolova štuke, klena i bassa, a sada se prvi puta žele ozbiljnije okušati u varaličarenju pastrve. Prije nego što su došli raspitali su se o  varalicama. Preporuka su bili leptiri u veličinama 2-3, manji vobleri do 7 cm i isto tako mali silikonci. Sreća da je ekipa dobro "naoružana" varalicama. Znam da Marin ništa ne prepušta slučaju, pa kad naručuje neki model uzima ga u 7-8 varijanti, jer toliko mu stane u jedan pretinac velike kutije s varalicama. Visoke ribarske čizme su obvezni dio pribora, jer se lovi ulaskom u vodu. Moguće je loviti i s obale, ali tada je teže pretražiti cijeli teren i proći ga detaljno komad po komad.
            Od pribora, Marin je izabrao prut  Shimano Aspire 2.40 15-40gr, kotur Shimano Technium 1500mgs  i strunu od 0,18 mm. Branimirov izbor su dva pruta Abu Garcia Conolon classic 2,14  do 30gr, i Shakespeare Royaliy spinn, od 1,95m,  5-20gr. Na oba pruta lovi s koturom Daiwa Adwantage 2500 i upredenicom Varivas Light Jigging  10x10, od 14 lbs. Kum Darko ima prut Shimano Antares 2,10 m, 10-30 gr i kotur Shimano Stradic 2500 na kojem je struna 0,20 mm.



            U subotnjem ribolovu prvog vikenda u svibnju pastrve su grizle više nego dobro. Bio je oblačan dan, što se drži najboljim vremenom za varaličarenje pastrve. Najviše ih se ulovilo na leptire, "trojke". Pokušali su s različitim dezenima, ali najbolje su radili crveni ili crni s crvenim točkicama. Od različitih proizvođača, na kraju se favoritskim pokazali proizvodi domaće Idre. Ribe su bile u veličinama od 30-ak do 45 cm, iako su najčešći ulovi bili 30-35 cm. U pravilu se lovilo na neviđeno, jer je vodena struja prejaka da bi se uočilo pastrvu u zasjedi. Klasično zabacivanje je bilo uzvodno ili okomito na vodenu struju. Riba je najbolje primala na prijelazima vode, iza malih slapova ili u zavojima rječice gdje je voda dublja i mirnija. Pogotovo su dobri ulovi bili na takvim mirnjacima oko korijenja drveća u vodi. Kad bi lovili na mjestima bržeg toka i dublje vode ulazili bi u vodu, dok se na plićim mirnjacima može prikradati ribi i loviti je na viđeno. Jasno, bilo je vrlo važno da primijete ribu prije nego ona primijeti njih. .


            
Dečki su vrlo zadovoljni ribolovom, tako da će ga još jednom ponoviti u ljetnom dijelu sezone. Namjeravaju potražiti potočne pastrve. Iako to nije baš najtočnije, za kalifornijsku pastrvu se često kaže da je lako lovljiva i može je se loviti cijelog dana. Potočna pastrva je vrlo oprezna i plašljiva. Zato je ribolov potočne pastrve posebno zanimljiv, jer traži od ribolovca puno više napora, znanja i iskustva. Potočna pastrva najbolje prima ujutro i predvečer, a samo iza ljetnih kiša može je se loviti dobro u svakom dijelu dana. Slično tome, preko cijelog dana se lovi, ako je vrijeme oblačno. Za razliku od kalifornijske pastrve koja bježi u vodenu struju ili dublji dio vode, potočna iskače iz vode kad je zakvačena i vrlo je borbena, tražeći spas u bjegovima  prema zaprekama u vodi - grmlju i granju. Povest će obitelji, tako da ugodno provedu ne jedan dan, nego barem 3 dana vikenda. Za vrijeme velikih ljetnih vrućina ovdje u Gorskom Kotaru je puno ugodnije.Sigurno će malo proširiti revir lova, ne bi li popravili svoje osobne rekorde i našli kakvu od kapitalki koje krije ova lijepa voda.